Energiecertificaat, wat is een goed of slecht cijfer?

Een energieprestatiecertificaat: je hebt vast al wel van deze isolatiewaarde en haar afkorting EPC gehoord als je wil bouwen, verbouwen of een bestaande woning wil kopen of huren. Maar hoe kan je door de bomen het bos zien en wat zijn nu goede waarden.

Wat zegt het energieprestatiecertificaat (EPC)?

Als je in Vlaanderen bouwt of verbouwt, dan moet je woning voldoen aan bepaalde EPB-eisen. EPB staat voor ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’. Deze energieprestatieregelgeving legt eisen op voor isolatie, installaties, ventilatie en oververhitting. Met deze regelgeving wil de overheid het energieverbruik terugdringen. Het komt erop neer dat je investeert in energiezuinige maatregelen.

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aangeeft wat het geschatte energieverbruik van een woning of appartement is. Het is verplicht aanwezig bij de verhuur of verkoop van een woning of appartement. Het certificaat wordt opgemaakt door een erkend en gecertifieerd energiedeskundige. Zo krijg je een idee van het energieverbruik voor je beslist om de woning of het appartement te huren of te kopen.

Hoe wordt de EPC-score berekend?

De EPC-score is een getal dat staat voor het energieverbruik per jaar en per m² (kWh/m²). Hoe lager, hoe beter dus. De score wordt ook getoond op een kleurenbalk. Deze loopt van groen (energiezuinig) naar rood (slechte energiekwaliteit).

Wat is nu een goede EPC-waarde?

Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC-waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Een kengetal van 180 of lager kan je dus als goed beschouwen. Let wel op: ook het type woning heeft een invloed. Een vrijstaande woning verliest meer energie dan een ingesloten appartement bijvoorbeeld. Ook het bouwjaar en de soort verwarming spelen mee.

Hoe kan ik mijn EPC verbeteren?

Je EPC-waarde verlaag je door energiebesparende maatregelen te nemen. Isolatie is een goede basis. Het dak is hierbij een klassieker, maar ook voor- en achtergevels worden meer en meer aangepakt. En ook dubbel- of driedubbelglas helpen energie besparen. Ook de vervanging van je ketel kan een pak schelen.

Wil je tips en advies om je EPC-waarde te verlagen? Neem gerust contact met ons op.