Hoeveel huurgeld kan je budget aan?

Als je een appartement of huis huurt, is het belangrijk dat het binnen je budget past. Want je huurt iets om erin te leven en leven kost geld. Daarom is het verstandig dat de huurprijs maximum een derde van je nettoloon bedraagt.

Hoeveel huur kan ik betalen? 1/3 van je loon

Bij onze huurders houden we ons steeds aan de regel dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan 1/3 van het nettoloon. Dat betekent het loon dat maandelijks op je rekening wordt gestort. We vragen ook om een loonfiche. Dit is niet enkel een waarborg voor onszelf, maar ook voor de huurder. Zo voorkomt de huurder dat hij of zij in financiële moeilijkheden geraakt door te hoge maandelijkse kosten. Bovendien hebben we deze regel niet zelf verzonnen. Ook als je bij de bank een lening aanvraagt, mikt ze op maximum een derde van je inkomsten om je lening(en) te financieren.

Waarom een derde van je nettoloon?

Omdat je ook moet leven. En dat leven is een pak duurder geworden de laatste jaren. Voor energie bijvoorbeeld. Heb je een individuele meter, dan moet je ook nog gas, water en elektriciteit betalen. Die prijzen zijn gestegen. Ook als je een eigen wagen hebt, moet je daar taksen en verzekeringen voor betalen. En je zal daarbij ook gemerkt hebben dat de prijs aan de pomp omhoog gegaan is.

Welke kosten komen bij mijn huurprijs?

Bovenop de huurprijs komt in de meeste gevallen nog een deel vaste kosten. Dit zijn kosten om de gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw te onderhouden, te poetsen en van stroom te voorzien. Ook dit bedrag van meestal enkele tientallen euro’s moet je in rekening brengen. Daarnaast moet je een huurwaarborg betalen, die staat op een geblokkeerde rekening. Dit is een soort garantie voor de eigenaar bij slechte betaling of grote schade. Als je huurcontract probleemloos afloopt, krijg je dit bedrag uiteraard terug.

Alleenstaanden benadeeld tegenover samenwonenden

Woon je alleen? Dan zijn je vaste kosten in verhouding hoger. Je tv-abonnement kost evenveel ongeacht het aantal ogen dat kijkt. Ook de lamp brandt niet minder hard als je er alleen onder zit. En dat geldt ook voor je internetabonnement en het verbruik van pakweg je koelkast. Je kan die lasten niet verdelen onder verschillende inkomens en daardoor wegen ze zwaarder door.

Samengevat: waar moet je op letten bij het huurprijs

  • Zit je energie er in de huurprijs? (Meestal niet)
  • Komen er nog onderhoudskosten bij? (meestal enkele tientallen euro’s)
  • Heb je geld opzij gezet voor de waarborg (2à3 maanden van het huurbedrag)
  • Leef je alleen of zijn jullie tweeverdieners
  • Heb je stabiele inkomsten voor de loop van je contract
  • Is er nog een buffer voor een defect toestel of pech?

Photo by Fabian Blank on Unsplash