Woning kopen? Deze kosten komen bovenop de vraagprijs.

Je hebt de ideale woning gevonden en ook de verkoopprijs past binnen je budget – eventueel met een lening bij de bank. Pas toch op als je de rekening maakt, want de prijs van de woning zelf is niet het totaalbedrag dat je betaalt voor je nieuwe huis. Er komen registratierechten bij. Ook de notaris is niet gratis. En je kent vast wel het zinnetje: let op, lenen kost ook geld.

Wat zijn registratiekosten en hoeveel kosten ze?

Sinds juni vorig jaar zijn de registratierechten in Vlaanderen gedaald tot 7%. Ook groot beschrijf en klein beschrijf werden afgeschaft. Is je woning goedkoper dan 200.000 € dan kan je nog op een vrijstelling rekenen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen (zo moet dit de enige gezinswoning zijn bijvoorbeeld). Alle details vind je op de site van de Vlaamse overheid. In Wallonië en Brussel gelden andere tarieven. h

Wat kost de notaris?

Als je een woning of onroerend goed koopt, moet de notaris dat officieel registreren. Hiervoor wordt een ereloon aangerekend dat wettelijk vastligt. Het ereloon van de notaris is altijd een percentage van de verkoopprijs. Op de site van de Belgische notarissen kan je een simulatie maken ( Zo merk je dat je op een bedrag van € 200 000 ongeveer € 2 164 aan erelonen betaalt.) Daarbovenop komen er nog administratieve kosten die de notaris aanrekent voor het (opzoekings-)werk dat de notaris en zijn medewerkers op zich nemen. Je betaalt ook zo’n 0,30 % inschrijvingsrecht op het bedrag van de hypothecaire inschrijving.

Wat kost mijn lening bij de bank?

Als je een woonkrediet afsluit, betaal je meestal een vaste dossierkost. Soms wordt er ook een schatter aangesteld om zeker te zijn dat het pand voldoende waard is voor de bank. Ook die kosten zijn voor je rekening. De rentevoeten staan op dit ogenblik historisch laag. Voor een hypothecair krediet moet je ook bij de notaris langs. Je kan ook een schuldsaldoverzekering nemen. Met deze verzekering is je partner of erfgenaam beschermd als je overlijdt vóór het geleende bedrag volledig is terugbetaald. Je kan dit voor het hele bedrag doen of voor 50%. Ook dat heeft invloed op de tarieven.

Welke extra kosten worden vaak vergeten bij een nieuw huis?

Zowat elke bank zal ook vragen om een brandverzekering te nemen als je bij hen leent. Je moet ook elk jaar onroerende voorheffing betalen aan het Vlaamse gewest. Dit bedrag komt overeen met de geschatte verhuurwaarde van je huis. En ook verhuizen, renoveren en een likje verf kosten natuurlijk geld.

Je krijgt ook geld terug!

Afsluiten doen we met goed nieuws: je maakt kans op een mooie belastingaftrek als je een hypothecair krediet hebt. En er zijn ook premies voor tal van (energiezuinige) renovatiewerken. Een duidelijk overzicht van alle premies in jouw gemeente vind je hier.